Tteokbokki(떡볶이)
Všichni známe street food, jeho variace, rozmanistost a určitě se shodneme, že street food milujeme. Mezi street food v Koreji patří mnoho jídel, ale Tteokbokki (čti topoki) je z nich určitě nejznámější. Rýžové knedlíčky ve tvaru válečku si zamilujete nejen jejich chutí, ale hlavně chewy texturou. Tteokbokki je mnoho verzí, ale ta nejznámější je červená, neboli spicy&hot. Dokonce můžeme narazit i na restaurace, které podávají různé úrovně pálivosti, kdy ta nejvyšší je jen pro tuhé kořínky či sebevrahy. Nejlepší momenty pro vychutnání tteokbokki jsou samozřejmě se soju (čti sodžu), při zápase baseballu mezi SKT a Kia a nebo jednoduše při pikniku u řeky Han. Pro mě osobně jsou tteokbokki mé nejoblíbenější pouliční jídlo a dnes Vám řeknu, jak si ho uvařit doma.

🥢 Hlavní ingredience:
- rýžové knedlíčky – 0,5 kg ([CHONGGA] RÝŽOVÉ KOLÁČKY 500G)
- voda – 1l
- řasa Kombu (dashima) – 18 čtverečku nebo list veliký 17x17cm ([ASSI] SUŠENÁ CHALUHA 56G)
- pálivá pasta Gochujang – 90g ([CJW] ČILI PASTA HNĚDÁ RÝŽE 500G)
- mleté chilli papričky – 1 lžíce (volitelné) ([IMN] PRÁŠEK Z ČERVENÝCH PAPRIČEK 500G)
- cukr – 1 lžíce
- vajíčka uvařená na tvrdo – 2ks
- jarní cibulka – 3ks
- lisované rybí knedlíčky – 200g (volitelné) (Rybí koláče / kuličky)
🥣 Příprava:
Příprava Tteokbokki trvá od 30 do 40 minut
- zmražené knedlíčky vložíme do studené až vlažné vody a necháme rozmrazit v pokojové teplotě, aby nám při vaření nepopraskaly
- do většího hrnce nebo pánve nalijeme vodu, vložíme dashimu, přivedeme k varu a vaříme na středním ohni 15 minut. Nepřikrýváme pokličkou, protože chceme obsah zredukovat. Řasu po 15 minutách vyhodíme.
- smícháme pastu Gochujang s cukrem, mletými chilli papričkami (volitelné) a rozmícháme ve vývaru
- rýžové knedlíčky vložíme do naší hot&spicy omáčky spolu s nakrájenou jarní cibulkou (zelená část) na centimetrové kousky, vajíčky a rybími knedlíčky
- směs přivedeme k varu a jemně mícháme do doby, kdy budou knedlíčky jemné a omáčka lesklá, což by mělo zabrat asi 15 minut. V případě, že by byly knedlíčky stále tvrdé a omáčka již příliš hutná, přilijeme trošku vody a vaříme déle.
- sundáme z ohně a podáváme spicy&hot

Pokud nechtete strávit dlouhý čas vařením, tak nezoufejte. Můžete vyzkoušet instantní tteokbokki, které stačí pouze ohřát.
