Mat kimchi (맛김치)

V korejské kuchyni jsou pouze dvě potraviny, bez kterých si Korejci nedokáži představit svůj život. Rýže a Kimchi. Kimchi, stejně jako rýže je příloha, která se podává k většině korejských jídel. Pro jeho výraznou pálivou a fermentovanou chuť je velice oblíbená jak v domácí Korejí, tak v poslední době i po světě.  Stáří Kimchi se odhaduje až na 3 000 let a s podobou jakou ho známe teď mělo pramálo společného. Vždy se jednalo o fermentované zelí, ale přísady se s časem měnily. Pálivé začalo být až kolem 17. století, kdy portugalští obchodníci dovezli chilli papričky do Asie. Kimchi existuje mnoho variant, které obsahují různé přísady a různé druhy zeleniny a jeho počet se odhaduje až ke dvou set druhů. 

Tradiční korejská nádoba na fermentaci kimchi

Tradice Kimchi byla vždy týmová práce, kdy se v listopadu sešla celá rodina a připravila mnoho kilogramu, aby zásoby vydržely po celý rok. Čas listopadu má dobrý důvod. Kimchi je fermentovaná potravina, a aby dozrálo tak potřebuje čas. Proto se po dokončení uskladní ve fermentovacích nádobách a zakope pod zem do teploty, která se blíží 0°. V této teplotě zůstane Kimchi nejčerstvější po velmi dlouhou dobu. 

Důvodů pro výrobu Kimchi je mnoho. Je bohaté na živiny a v neposlední řadě obsahuje také probiotika, které jsou důležité pro náš trávicí systém. Korejci věří, že konzumace Kimchi má pozitivní vliv na jejich dlouhověkost. 

Dnes si připravíme Mat Kimchi, což je fermentované pálivé pekingské zelí, které je nakrájené na menší kousky. Tento styl je jednoduchý na přípravu a hojně se používá jako klasická příloha.

🌶 Ingredience pro pálivou pastu:

🥦 Zelenina:

  • Pekingské zelí – 3 kg
  • Svazek jarních cibulek
  • Bílá dlouhá ředkev
Ingredience na přípravu kimchi

🥣 Ostatní:

🥢 Příprava:

Příprava Kimchi trvá několik hodin, proto je důležité mít dobře rozplánovaný den

  1. Očistíme pekingské zelí od vrchních listů a nekvalitních povrchových listů
  2. U kořene rozřízneme zelí podélně na půl, cca 5 cm a zelí rukami rozdělíme na 2 kusy. Snažíme se, aby se zelí rozdělilo na rovnoměrné kusy. Půlky poté rozdělíme znovu.
  3. Do nádoby si napustíme vodu a zelí v ní dostatečně vymácháme.
  4. Umyté zelí pak krájíme na libovolné kousky min. 2 cm široké.
  5. Kořen zelí vždy oddělíme a vyhodíme.
  6. Nakrájené zelí umístíme do plastové nádoby a hojně zasypeme hrubou solí. Nebojíme se přesolení. Tento krok je velmi důležitý pro zbavení zelí vody.
  7. Nádobu přikryjeme a necháme zelí 6 hodin potit. Vždy po 2 hodinách zelí promícháme, aby došlo k dostatečnému prosolení. Možné nechat odstát přes noc a ráno je hotovo.
  8. Do vroucí vody (480 ml) vhodíme řasu Kombu a vaříme 10 minut. Po uplynutí času řasu vyjmeme a vyhodíme. Vývar necháme odstát. 
  9. Očistíme česnek, zázvor a jablko od slupek a rozmixujeme.
  10. Očistíme bílou ředkev a nakrájíme ji na hranolky dle našich možností o délce 4-5 cm. Čím užší hranolky, tím lepší.
  11. Očistíme jarní cibulku, odstraníme bílé cibulky a zbylou část krájíme na 1cm kousky a neduté části rozkrojíme dále na čtvrtiny.
  12. Po 6 hodinách zkontrolujeme zelí. Hotovo je v případě, že jsme schopni ohnout silnou bílou část bez zlomení. V případě, že části zelí jsou stále tvrdé, zelí trošku přisolíme, promícháme a přitlačíme pod vodní hladinu v nádobě. 
  13. V případě, kdy je zelí správně měkké, můžeme postavit náš vývar znovu na oheň a přidáme 2 lžíce rýžové mouky. Vaříme do doby, dokud obsah hrnce nedostane hustější uskupení. V případě, že je vývar stále řídký, přidáme 1 lžíci rýžové mouky.
  14. Do další dostatečně velké nádoby, která pojme všechny části receptu přidáme mleté chilli papričky, česnek, zázvor, jablko, rybí omáčku, cukr, med a sůl. Přidáme rýžovou kaši a vše dostatečně promícháme vařečkou. Pozor pálí.
  15. Do hotové červené kaše přimícháme bílou ředkev a jarní cibulku. Vše dostatečně promícháme. Nyní je směs připravena na poslední krok.
  16. Zelí 3x promyjeme, abychom docílili toho, že se zbavíme co nejvíce soli. Vždy se snažíme, aby zelí bylo co nejvíce vyždímáno. 
  17. Po nasazení jednorázových rukavic přidáme zelí do nádoby s pálivou pastou a ostatní zeleninou. Vše důkladně promícháme dohromady. Dáváme dobrý pozor, abychom se neopařili, protože kaše je stále horká. 
  18. Pro důkladném promíchání přitlačíme směs ke spodu nádoby, očistíme ubrouskem vršky a stěny nádoby, přikryjeme kuchyňskou útěrkou a víkem nádoby a odložíme na bezpečné místo.
  19. Necháme fermentovat v pokojové teplotě 48 hodin a po 24 hodinách směs promícháme a přitlačíme znovu na spod. 
  20. Po 48 hodinách uložíme hotové Kimchi do těsnící nádoby, sklenky či sáčku a pro stávající čerstvost držíme v ledničce v nejnižších teplotách.
  21. Kimchi vydrží v lednici dobře uskladněné až 3 měsíce. 

 

✅Pokud máte zájem o již hotové kimchi můžete jej zakoupit u nás v obchodě na následujícím odkaze: https://www.happy-eshop.cz/produkt/chongga-krajene-kimchi-500g/

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Menu